Marçà

Priorat


Ets a: Portada > El Municipi


El Municipi

Situació geogràfica

Municipi del Priorat de 611 habitants (cens 1998), situat al sud de la comarca. El terme municipal, amb una extensió de 16,08 Km2, és accidentat pels contraforts nord-occidentals de la Serra de Llaberia i de la Mola de Colldejou. És drenat per la riera de Marçà, afluent de capçalera de la riera de Capçanes, que neix a la serra de l´Argentera.

El poble, a 315 m. d´altitud, es troba al peu del turó de la Mil.loquera i limita amb els termes municipals de Capçanes, els Guiamets, el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta i Colldejou. La seva privilegiada ubicació dins la comarca, permet desplaçar-se en poc temps a Falset (5 min.), a Móra d´Ebre (10 min.), a Reus (30 min.), a Tarragona (45 min), a Lleida (60 min) i a la costa (30 min.).

                       

Activitat econòmica

Marçà és un poble agrícola. La superfície del terme no conreada és ocupada per pasturatges, garriga i bosc. L´agricultura és de secà i el principal conreu és la vinya, seguida de l´olivera, els avellaners i els ametllers. També hi ha granges de pollastres, conills i porcs.

L´any 1913 va ser fundat a Marçà el Sindicat Vinícola del Baix Priorat, i el 1919, el Sindicat Agrícola, que elaboraren cadascun els vins dels seus associats. L´any 1936 es van fusionar ambdós sindicats i es va formar la Cooperativa Agrícola. Durant l´any 1998, la Cooperativa Agrícola de Marçà s´ha unificat amb la Cooperativa Agrícola de Falset. La nova Cooperativa es dedica a l´elaboració i comercialització de vins sota la denominació d´origen Tarragona, subzona de Falset, i de fruits secs.

La resta d´activitats econòmiques es distribueixen en el sector industrial : construcció, confecció, oficis tradicionals, etc., i en el sector terciari : comerços, serveis i turisme El bon emplaçament geogràfic i la xarxa de comunicació fa que part de la població activa es traslladi a treballar a altres pobles de la comarca o també al Baix Camp i a la Ribera d'Ebre.© Ajuntament de Marçà, Tots els drets reservats - Qui som? - Normes de privacitat

Amb el suport de: Diputació de Tarragona. Logo Consell Comarcal de l'Alt Camp. Logo Consorci Administració Oberta de Catalunya. Logo